Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Az autót visszavásárolnám...

A rendőrök tapasztalatai szerint kétféle károsult létezik: az egyik be sem jelenti a lopást (nincs biztosítása, amely enyhítené a kárt, vagy nem bízik abban, hogy az autója valaha is előkerül), a másik csoport tagja pedig eget-földet megmozgat, hogy visszaszerezze a kocsiját.

Az elszántság az alvilággal történő kapcsolatfelvételtől sem rettenti vissza e károsult tulajdonosokat, pedig semmi biztosítékuk sincs rá, hogy nem keverednek még nagyobb bajba..
Tény, hogy a rendőri nyomozás sem kecsegtető, hiszen a magyar nyomozók felderítési aránya autólopásoknál csupán 10 százalék körüli, s ez a tény tereli a meglopott autósokat a magánakciók felé.

Az autók visszavásárlása tízéves pályafutása alatt külön üzletággá fejlődött. A lopott kocsiról a bűnözők megpróbálják a lehető legtöbb bőrt lehúzni. Az autó értékesítése, szétbontása és alkatrészenként való árusítása mellett újabb kereseti forrás, hogy a tolvajok átlag 50 000 forintos áron árulják az elorzott kocsi adatait és különös ismertetőjegyeinek listáját (kárpitszakadás, meghúzás, extratartozékok, kesztyűtartó tartalma). Az információhalmazt kifejezetten visszavásárlási ügyekre szakosodott bandák vásárolják meg, rendszeresen figyelik a rádióadókat és az újságokat, hogy ki, milyen kocsit keres. A hirdetésre jelentkezve, az adatok birtokában élethűen le tudják írni a kocsi jellegzetességeit. Persze nemcsak átverős bandák jelentkezhetnek, hiszen a jól szervezett visszavásárlási akció könynyű pénzt jelent a bűnözőknek. Elsősorban nem nagy értékű, 3 millió forint alatti áru autóknál hajlanak a biztos bevételre. Egy lopott kocsi alvilági ára legalizálatlanul a piaci értéknek csupán 10-15 százaléka, a visszavásárlás során ennél többet is kihúzhatnak az áldozatukból, s mindezt anélkül, hogy a legalizálás drága és bukásveszélyekkel teli útját végig kellene járniuk. A visszavásárlás a meglopottnak is, a tolvajnak is nagy veszélyeket rejt. Az előbbi még ráfizethet a kárára, az utóbbi pedig a lebukást kockáztatja, mert sokan már eddig is a tulajdonos helyett a riasztott rendőrök karjába futottak. Néha döntetlen a játszma: előfordult rosszul levezényelt rendőri rajtaütésnél, hogy csak egy-két bandatagot fogtak el, a többiek leléptek a lopott kocsival, viszont a kért pénzt nem vitték magukkal.

A visszavásárlási hirdetésre jelentkezők rendszerint randira hívják a tulajdonost. Rettentő gyanakvóak, így az akcióik alaposan szervezettek. Az elsőként említett helyszín csak a tulajdonos azonosítására és a vele érkezők megfigyelésére szolgál. Ha tulajdonosi részről feltűnően sokan érkeznek a helyszínre, a bűnözők lefújják az akciót. Ha elégedettek a látottakkal, akkor hosszabb autózásra számíthat a károsult, eközben figyelik, követik-e őt, felbukannak-e rendőrök a közelben. Sokszor egy-másfél órás autózás után jutnak el a pénzátadás helyszínére, ahol a bűnözőknek is meg kell mutatniuk a visszavásárlási alku tárgyát, az ellopott autót, hogy megnyerjék a tulajdonos bizalmát. A helyszínt úgy választják meg, hogy ne legyen közvetlen összekötő út a bűnözők és a pénzt hozók között. Ezzel egyrészt elérik, hogy a pénzátadó az autóját hátrahagyva gyalog közelítsen, másrészt időt nyernek a lelépésre.

Lopott autó keresésére a leggyakrabban igénybe vett megoldás a rádióbemondás. A rádióadók többsége (Klub Rádió, Petőfi Rádió) ingyen közli a keresett autó adatait, mások pénzért teszik ezt (Juventus Rádió 12 500 forintért), s vannak olyanok, amelyek elzárkóznak a lopott kocsik sorolásától (Est FM). A rádiók szerint naponta 5-10 hívó jelentkezik, s gyakorlat, hogy a bemondást kérő több adót is felkeres. Újabb lehetőséget az írott sajtó nyújt: sokan hirdetésben keresik ellopott kocsijukat. A magánkörözések legdrágább megoldását a magánnyomozók jelentik. ők rendszerint kilépett rendőrök alvilági és rendőrségi kapcsolatrendszerrel. Átlagosan 100 000 forintot kérnek a munkájukért, az összeg előre fizetendő, és ha a vártnál nehezebb a nyomozás, akkor nőhet a díj. A megbízó részéről teljesen ellenőrizhetetlen a nyomozó tevékenysége. Hátrány még, hogy a magánnyomozó nem aktív cselekvő, csak a megszerzett információkat adja át az ügyfélnek, nem a megtalált autót. A kapott információkból az autó tulajdonosa csak a rendőrség közbeiktatásával húzhat hasznot. Maga nem cselekedhet, mert ha mástól veszi el az autót, az bűncselekmény: önbíráskodás, rablás, lopás. Egy eset a kivétel: amikor a megtalált autó azonosító számait és rendszámát sem bántották, a kocsi sértetlen és üres, nem ül benne senki, ekkor boldogan elhajthat vele a tulaj. Minden más esetben rendőri intézkedést kell kérnie, még akkor is, ha láthatóan az ő kocsija, de sérült vagy hiányzik a rendszám. Ilyenkor mindig meg kell várnia a rendőrségi intézkedést.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autónk felkészítése téli utakra

Az általánosnál sokkal fontosabb autónk állapota, felkészültsége, amennyiben azzal külföldre,… Tovább olvasom