Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Autósok, figyelem! Rémhír az orvosi vizsgálat célzott ellenőrzése

Ugyan az orvosi alkalmassági érvényessége hamarabb lejár, mint maga a jogosítvány, jelen esetben nincs szó országosan elrendelt akcióról.

"A rendőrség idén nyáron a közúti ellenőrzéseknél a jogosítványhoz szükséges egészségi alkalmassági vizsgálat érvényességét veszi górcső alá. Azok közül, akiket eddig megbüntettek, szinte senki nem tudta, hogy az orvosi igazolás szinte minden esetben hamarabb lejár, mint maga a jogosítvány, és ez a tudatlanság büntetőpontokat is eredményező helyszíni bírságot jelent. Azonban egy egyszerű mozdulattal mi magunk is könnyen ellenőrizhetjük jogosítványunkat és kerülhetjük el az 5-50 ezer forintba kerülő szabálysértést" - adta hírül megannyi médium.

A rendőrség közleményben tudatta, szó sincs célzott ellenőrzésről"Az Országos Rendőr-főkapitányság nem rendelt el és nem indított olyan közlekedésrendészeti akciót, amely a gépjárművek vezetésére jogosító okmányok érvényességi (egészségügyi alkalmassági) idejének ellenőrzésére fókuszál.

Ezért cáfoljuk az index.hu „Érvényes a jogsija? Egészen biztos benne?" címmel, 2014. július 30-án megjelent cikkében szereplő információkat.

Az interneten villámgyorsan terjedő, hasonló témájú rémhíreket az Országos Rendőr-főkapitányság már több alkalommal cáfolta, ahogyan teszi ezt most is.

A rendőrség rendszeresen tájékoztatja a lakosságot azokról a központi közlekedésrendészeti és közrendvédelmi fokozott ellenőrzésekről, amelyek mindannyiunk biztonságát szolgálják és bár jelen esetben nincs szó országosan elrendelt akcióról, a rendőr intézkedése során ellenőrizheti valamennyi okmány meglétét, valamint azok érvényességi idejét is" - áll a közleményben.

Mi a teendő, ha lejárt az orvosi?Keressen fel egy háziorvost, aki a gépjárművezető korától függően 2 500, 4 800 vagy 7 200 forint ellenében elvégzi a szükséges rutinvizsgálatot. Vigyen magával készpénzt, mert egészségpénztári kártyáról ez a vizsgálat sem finanszírozható, de ritka az a háziorvos is, ahol bankkártyával lehet fizetni.

Az igazolással keresse fel az okmányirodát, ahol további 4 ezer forint ráfizetésével hozzájut a megújított jogosítványához.

Aki igazán elővigyázatos, egy hónappal az orvosi lejárta előtt elindítja a folyamatot, így nem fordulhat elő, hogy a hatósági ügyintézés fennakadása miatt kicsúszik a határidőből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okosautókat fejlesztenek már Kínában is

Világhálóra kötött, egymással kommunikáló és vezető nélküli járműveket fejlesztenek a kínai technológiai cégek hazai autógyártókkal együttműködve. Tovább olvasom