Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Autók csak műanyagból?

Angliában egy új eljárást fejlesztenek, amely lehetővé teheti, hogy újrahasznosítható műanyagból készítsék az autók karosszériájának fontos elemeit.

A Warwick Egyetemen több mint egy éve megindult kutatás olyan különösen nagy szilárdságú, hőre lágyuló műanyagok kifejlesztését célozza, amelyek akár az autók vázszerkezetének részeként is megállnák a helyüket, de ugyanakkor egyszerűen alakíthatóak és a belőlük készülő alkatrészek előállítása sem túlzottan drága. A kutatásnak egyelőre nincs kézzelfogható eredménye, bár állítólag már számos komoly problémát sikerült megoldani.

Ha viszont sikerrel járnak a fejlesztések, akkor elképzelhető, hogy a közeli jövőben búcsút inthetünk a sérülékeny acél és alumínium karosszériaelemeknek, mivel helyüket sokkal masszívabb és könnyebben javítható műanyag alkatrészek veszik majd át. Eddig a megfelelő szerkezeti szilárdságot biztosító - zömmel összetett szálerősítésű anyagokból készülő - műanyag alkatrészek előállítására nem sikerült olyan eljárást találni, amely ne lett volna túl drága az autóipar számára, így ezeket manapság inkább csak repülőgépekben és versenyautókban alkalmazzák.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyadó: késés

Nem csúszik ki a befizetési határidőből az sem, aki még nem kapta meg a gépjármű-súlyadóról szóló… Tovább olvasom