Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Akár 360 forint is lehet a benzin

Hamarosan literenként akár 360 forintba is kerülhet a benzin literje a Katrina hurrikán utáni ellátási zavar miatt.

Literenkénti egy fontos - 360 forintos -, vagyis soha nem látott kiskereskedelmi benzinárra készülnek a Katrina hurrikán okozta ellátási szűkösség miatt a brit forgalmazók, de ehhez előbb több ezer kutat át kell állítani, mert a kijelzők többsége nem tud ilyen magas egységárat mutatni. Londoni elemzők most már 100 dollár feletti hordónkénti olajárat sem zárnak ki.
 
Napokon belül 300 forint lehet a benzinár

A The Sunday Times értesülése szerint a két legnagyobb brit olajcég, a Royal Dutch Shell és a BP - amelyek tavalyról 30 milliárd font (10 ezer milliárd forint) együttes adó előtti profitot jelentettek - több millió fontot kénytelen a kutak átállítására költeni az egy fontos benzinárra készülve. A két cég a 10 ezer brit benzinkútból 2300-at üzemeltet.
   
Iparági források szerint a brit benzinkutak 70 százalékának kijelzői legfeljebb 99,99 pennys literenkénti árral képesek számolni, mert korábban senki nem tartott elképzelhetőnek ennél magasabb benzinárakat. A brit kutaknál jelenleg az ólommentes normál literjét 90-93 pennyért, a magasabb minőségeket, valamint a dízelt 95 penny körüli áron adják.
   
Öt éve, amikor a brit fuvarozók a drága üzemanyag elleni tiltakozásul járműveikkel eltorlaszolták a fő nagy-britanniai finomítók kiszállítási útvonalait, országos hiányt, politikai válságot és pánikfelvásárlást idézve elő, 80 penny körül jártak az árak. Európában a magas adótartalom miatt Nagy-Britanniában a legmagasabbak az üzemanyagárak.
   
A Goldman Sachs befektetési ház legújabb előrejelzése szerint az olajárak a szabadpiacon hosszú távon is 60 dollár felett maradnak, és továbbra is fennáll a kockázata 100 dollárt meghaladó kiugrásoknak. Más elemzők ugyanakkor változatlanul arra hívják fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban a Katrina hurrikán nyomán nem olaj-, hanem olajfinomítói kapacitáshiány, ennek nyomán pedig benzinhiány lépett fel, bár ha az amerikai kiesés ellátási válsággá fajul, az hamar globálissá válhat.
   
A Barclays Capital, a londoni City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci helyzetelemzéseket is közlő háza minapi jelentésében azt írta: a következő hetekben, kiskereskedelmi szinten "példátlan (benzin)ársokk" várható az Egyesült Államokban. A benzin országos átlagban jelenleg gallononként 2,61 dollár, ami máris csaknem 40 százalékos 12 havi drágulás, vagyis a Katrina árhatása a már eddig is rendkívüli kiskereskedelmi áremelkedésre fog rárakódni - áll a londoni befektetési ház új elemzésében.

Német gazdasági elemzők is arra számítanak, hogy a normál benzin ára rövidesen 1,50 euró lesz literenként. A DIW gazdaságkutató intézet energetikai elemzői úgy vélik, hogy a stratégiai tartalékok felszabadítása hosszabb távon nem tudja garantálni a korábbi árakat.
   
Hasonló véleményen vannak az Allianz és a Dresdner Bank elemzői, akik arra emlékeztetnek, hogy az idén januári 1,10 eurós szuper, 1,08 euró normál, és 96 eurócentes dízelár már a múlté, sokáig nem lesznek ezen a szinten az árak.  A benzin már azóta is drágult - a normál 1,30, a szuper 1,32 euró literenként -, de a normál hamarosan elérheti, vagy meg is haladhatja az 1,50 eurót. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrikán és a benzinár

Szakértők szerint a Katrina hurrikán keltette amerikai piaci viharok jó eséllyel egy-két hónap alatt… Tovább olvasom