Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szakképzés – Cselekvőképes munkatársakat engednek ki az Audi akadémiáról

Százötven végzős diák ezekben a napokban tette le vizsgáját az Audi Akademie tantermeiben, műhelyeiben.
„Valamelyest az én gondolkodásomat is át kellett programozni" – mondja Kocsis Zoltán, aki kollégáival együtt 250 diák szakképzését segíti, irányítja a győri Audi Hungaria „akadémiáján". Cikksorozatunk újabb részében az ő egy napját mutatjuk be.

Százötven végzős diák ezekben a napokban tette le vizsgáját az Audi Akademie tantermeiben, műhelyeiben. Döntő többségük szerződéssel a kezében átballaghat a néhány száz méterre fekvő gyárba, s megkezdheti felnőtt, kereső életét. Képzésük során éppen azt tanulták meg, amire az Audi Hungariánál szükségük lehet; megismerhették a vállalatnál alkalmazott technológiákat és a legmodernebb gépeket is – ez a gyakorlatorientált képzés egyik legnagyobb erénye.

Egyik oktatójuk Kocsis Zoltán. A villamos- és mechatronikai mérnökként végzett tanár a hazai közoktatásból érkezett: a Pattantyús-középiskola igazgatóhelyettese volt, s mivel a győri intézmény már korábban is együttműködött az Audival a szakképzés területén, ezért nem volt szokatlan az új környezet.

Az Akademie-nél 14 szakoktató dolgozik: egyaránt oktatnak általános iskolából épp csak kikerült szakmunkástanulókat s érettségi utáni szakképzésben részt vevő fiatal felnőtteket is.

„Nem lehet különbséget tenni kor és nem szerint a tekintetben, hogy ki motiváltabb, kit könnyebb vagy nehezebb tanítani. Azt látjuk ugyanakkor – s ezt örömmel mondom –, hogy egyre több fiatal tudatosan vág bele a képzésbe. Tudja, mit akar: bejutni az Audihoz. Ehhez pedig jól kell teljesítenie. Jelenleg tizenegy szakmát tanítunk, s itt nem »slágerszakokban« gondolkodunk, hanem mindig azokat a szakmákat preferáljuk, amelyekre a legnagyobb szüksége van a gyárnak. Ha így nézzük, az autógyártó-szakmák, a forgácsolók és a karbantartók jelentik a legfőbb csapásirányt, de mint mondtam, összesen tizenegy szakma közül lehet választani."Annyiban is más Kocsis Zoltán élete a korábbi pedagóguspályájához képest, hogy itt nem nyolckor, hanem reggel hatkor „csöngetnek be". Az is lehet, hogy több lány diákkal találkozik, mint anno az állami középiskolában. Mert az Audiban tudatos, hogy bizonyos szakmákra lányokat keresnek. Ezt a számok is alátámasztják: 2013. december 31-én 10.337 munkatárs dolgozott az Audi Hungariánál, a nők aránya 9,6 százalék volt, amely növekvő tendenciát mutat. A vállalatnál – s ez igazán az ide illő adat – az elmúlt évben a termelésben dolgozó nők aránya 5,7 százalékra emelkedett.

„Ahogy a fiatalabb és idősebb diákoknál is azt mondtam, hogy általánosságban nem lehet különbséget tenni, úgy itt is igaz, hogy személye válogatja, ki mennyire motivált vagy miben tehetséges. Mi mindig azt mondjuk: a tehetség benne van valamennyiükben, mi azokat szólítjuk meg, akik nálunk tudják leginkább kibontakoztatni azt. Ezért fontos eljutni minél előbb a gyerekekhez, akár már a pályaválasztás előtt, tizenhárom-tizennégy éves korukban."

Egy tény, Kocsis Zoltán családjában egyvalaki már pályát választott: a tanár úr középső gyermeke ötéves, úgy érzi, már ott a helye az Audiban.

Ha kicsit vár, jó oktatót tudunk neki ajánlani...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Professzionális projektmenedzsment a sikerességért

A jövőbeni eredményesség szempontjából egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a vállalati projektek. Tovább olvasom