Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ha az álmai autóját vágná ki a lézerrel, abból Q5-ös születne

Ruip Gábor egy napján és eddigi pályáján keresztül hű képet adhatunk az Audi Hungariánál dolgozó munkatársak helyzetéről, lehetőségeiről. Ruip Gábor egy, a most már több mint tízezer dolgozó munkatárs közül, de példája követendő lehet sokaknak.
Valószínűleg nincs egyedül Ruip Gábor azzal a ténnyel, hogy diákéveiben még sok mindenre gondolt, hogy "mi lesz, ha nagy lesz". Első körben ő például közgazdasági vonalon indult el: "az érettségi után nem akartam egyetemen tovább tanulni, inkább más pályát választottam. Még nem az autóiparit, ugyanis akkor textil- és ruházati gépszerelő és karbantartónak készültem."

Itt tanulta a szakmát

Volt racionális oka ennek, ugyanis a családban egy kiépített ügyfélkör várhatta (volna) Gábort. Azóta persze tudjuk, hogy nagyot fordult a világ, s jó döntést hozott a fiatalember 2003. március 3-án, amikor belépett az Audi kötelékébe. „Nem volt könnyű akkor sem a felvétel, nyilván számított, hogy műszaki alapokkal rendelkezem. De a CNC-vezérléssel itt, az Audiban találkoztam először és itt tanultam a vezérműtengely-megmunkáló soron, majd 2004 októberében kerültem a szerszámgyárba."

A nagy ugrás, legalábbis az, ami a mostani életét is befolyásolja, 2005-ben következett be. Akkor érkezett meg az első háromdimenziós lézervágó gép (ami az országban is első volt), amelyre kollégájával, Renkó Lászlóval együtt kerültek. „Sokat elmond a gyár fejlődéséről az a tény is, hogy most már négy gépen dolgozunk, s nem ketten, hanem húszan."

A szerszámgyár profiljai

A szerszámgyár három fő profilja a szerszámkészítés, gép- és berendezésgyártás és a kisszériás gyártás. A kisszéria karosszériaelemeket gyárt, a gyártás négy fő folyamatból tevődik össze. Első a lemezek préselése, ahol húzzák és utánformázzák a darabokat. Második a lézer, ahol az alkatrészek készre vágása folyik. A harmadik folyamat az összeszerelő soron folyik, ahol a karosszériaelemeket építik össze. A negyedik a finish, ahol a karosszériaüzem igényeinek megfelelően munkálják meg a darabokat.

Ruip Gábor
Ruip Gábor


De ne ugorjunk ekkorát az időben, ott tartunk, hogy Ruip Gábor naponta bejár Pápáról Győrbe dolgozni, a háromdimenziós lézervágó gépen különböző karosszériaelemeket, motorháztetőket, komplett oldalfalakat, dizájnelemeket gyárt kollégájával. Ekkor még gépkezelőként dolgozik. Ahogy aztán érkeznek az újabb gépek és emberek, az ő karrierje is beindul. Műszakvezető-helyettesként (jelenlegi pozíciójában) a napja is átalakul, mert a kollégái munkáját irányítja. Lássuk, hogyan:

Egy nap krónikája

„Reggel hat óra előtt fél órával már bent vagyok, az előző nap műszakjelentéseit nézem át, amiről a reggeli megbeszélésen kell beszámolnom. Ezután a mérőszobán van a következő megbeszélés, ahol a nálunk gyártott alkatrészek ellenőrzéséhez terveztetjük a méréseket. Ha itt végeztem, akkor megyek a nap utolsó megbeszélésére, ahol a következő napi termelési programot egyeztetjük a többi területtel és a logisztikával együtt. Nagyon precíz tervezést igényel az, hogy minden épp a megfelelő időben érjen ide és gördülékenyen menjen a termelés.

Természetesen a gépeken folyamatosan folyik a munka, műszakonként öt kolléga dolgozik a négy lézervágó gépen. Prémium kategóriás autókhoz gyártják az alkatrészeket: R8-hoz, RS4-hez, RS5-höz, RS6-hoz, Lamborghinihez karosszériaelemeket, valamint Q7, Q5, Q3, A4 és A6 Allroad változatokhoz dizájnelemeket. A műszak végén, délután kettő órakor természetesen a napi tervet még ellenőrzöm, az ezzel kapcsolatos információkat továbbítom a kollégáknak. Utána indulok csak haza."

Ruip Gábornak tehát, aki addig gépkezelőként dolgozott, 2012-ben ajánlották fel a lehetőséget, hogy előbbre lépjen, műszakvezető-helyettes legyen. Élt vele. Ha a közeljövőben esedékes vizsgája sikerül, akkor még tovább lép: műszakvezető lehet. Nem egyszerű út vezetett idáig, s a vizsga sem kézenfekvő, ahogy egyébként gondolnánk. „Több mint nyolc tanfolyamon, továbbképzésen vettem részt, ezt követi majd a vizsga.

Számot kell adni részben a vezetői képességekről, részben a kommunikációs gyakorlatról. Itt most nem a gyártási paramétereket kell fejből fújni, a vizsgáztatók azt nézik, hogy alkalmas vagyok-e vezetői feladatra. S hogy a kérdést megelőzzem: igen, meg lehet bukni ezen a vizsgán, többekkel meg is történt. Egy lehetőség van a »pótvizsgára«, ha az sem sikerül, akkor az ember nyilván nem alkalmas vezetőnek, s nem is emelik ki azzá."

A gyerekek jövője is?

Ruip Gábor elismeri, hogy ezzel a pályája nagyon fontos pontjához ért. Mert amennyire nem tudhatta alig huszonévesen, hogy karbantartóként tölti-e majd az életét nyugdíjaskoráig, az Audiban olyan karrierfokra lépett, ami nyilvánvalóan hosszú távra meghatározza a pályáját. „Biztos munkahely az Audi, s azt látom, hogy ahogy az én fejem lágya is benőtt, úgy a lehetőségeket is megkaptam. Nem tudom, mi lett volna, ha középiskolásként már jobban a tanulásra koncentrálok és komolyan veszem a felvételit. Lehet, hogy közgazdász lettem volna. Mostanra tudatosabb lettem, felnőttem. Valószínűleg a gyermekeim miatt is."

Igen, Gábornak egy tíz- és egy hatéves kislánya van, miattuk is látja, hogy van értelme Pápáról Győrben terveznie a jövőt. „Azt sem tagadom, hogy megfordult a fejemben, hogy a gyerekeknek esetleg lehetne-e jövőjük az Audiban. Nyilván ők döntik majd el, milyen pályát választanak maguknak, de az alapokban próbálok, próbálunk a feleségemmel segíteni nekik. Az osztályban például a németet választottuk a nagyobbiknak, hogy azt a nyelvet tanulja elsőként. Aztán persze tanulhat majd később angolt is, de itt – az Audiban – a németre van elsősorban szüksége..."
Végül természetesen megkérdeztük, milyen típus lenne az, amit ha saját magának készíthetne, a lézervágó készülékbe beprogramozna. Nem sokat gondolkodott: "Q5-ös. Az a kedvencem." 

E heti kérdésünk: Ebben a szekcióban hányféle autóhoz gyártanak karosszériaelemeket?

A megfejtéseket március 20-ig várjuk a lenduletben@kisalfold.hu e-mail címre vagy pedig a 9002 Győr, Pf. 28 postai címre. Kérjük, telefonos elérhetőségüket írják rá, hogy a győztest értesíteni tudjuk.

Az előző havi nyertesünk: Fűzy Zsuzsanna, Győrújbarát.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom