Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Audi: kórház a gyárban

Az Audi Hungaria dolgozói minden lehetőséget megkapnak, amellyel a saját egészségüket, az életüket a kezükbe vehetik. Szögezzük le: országosan egyedülálló a győri példa.
Ha valaki, hát dr. Herberger Mónika rendszerbe tudja helyezni az Audi Hungariában kiépített egészségügyi modellt. A vállalat egészségmenedzsmentjének vezetője kórházi orvosként kezdte pályafutását: dolgozott belgyógyászként Mosonmagyaróváron, majd Győrben is. Gyermeke születése miatt választotta aztán az üzemorvosi területet, mely ugyan kicsit más, mint egy kórházi munka, de ugyanúgy együtt jár a mindennapi örömökkel és kihívásokkal.

Egy üzemorvos útja

De nagyon is más lehet az üzemorvosi pálya – erre mindjárt konkrét példákat is mond, de előtte érdemes végigjárni vele a karrierutat, amely őt a nagyvállalat vezetői szintjére vitte.

Szóval egy külsős, mi azt mondanánk „maszek" gyógyközpontban dolgozott, ahová az Audi vezető munkatársai is mehettek, ha egészségügyi problémájuk volt. A németül kiválóan beszélő fiatal doktornő így került képbe, amikor a gyár – már házon belül – az egészségügyi központját kialakította. Az első rendelő még jóval kisebb volt a mostaniaknál (erre is mindjárt visszatérünk), ott kezdett Herberger doktornő. Egészen 2008-ig az Audi üzemorvosa volt, amikor egy másik multinacionális vállalat felkérte a saját egészségmenedzsmentjének vezetésére. Öt évvel később, 2013-ban tért vissza az Audihoz, már ugyanezzel a feladattal, vagyis nem üzemorvosnak, hanem vezetőnek.Járóbeteg-ellátó

Megérkeztünk tehát a területéhez, amely sokkal átfogóbb, mint egy kívülálló gondolná. Nem túlzás azt állítani, hogy az Audi területén jelenleg professzionális járóbeteg-ellátó rendszert találunk. Két épületben fogadják a munkatársakat: a G2-ben és a G70-ben. A számozás beszédes, ezért eláruljuk annak, aki nem tudja (miért is kellene tudnia mindenkinek), hogy a „G" betű a konszernen belül Győrt jelenti, a számok pedig a sorrendet: vagyis a győri gyáron belül a 2-es épült meg szinte rögtön az elején, a 70-es pedig értelemszerűen jóval később épült. Ez válasz arra is, hogy miért van két egészségközpont a gyárban: a G2 a motorgyár munkatársait fogadja elsősorban, a G70 pedig az új járműgyár dolgozóit. A két központ összesen mintegy ezer négyzetméter területű. A G2 494 négyzetméter, van benne öt orvosi rendelő, vizsgáló, fektető, a szűréseknek helyet adó helyiség, de például egy „nyugalomszoba" is. Valamint fizikoterápiás helyiség, a krónikus mozgásszervi betegségek megelőzését segítendő. A G70-es új központ is hasonló felszereltségű, négyzetméterben kicsit kisebb, de ott van a mentőközpont is. A mentőnél érdemes szintén megállni.

Esetkocsi vészhelyzetre
A gyáron belül egy esetkocsi áll rendelkezésre: vészhelyzetben így a felkészült szakszemélyzet az egyik legkomolyabb felszereltséggel dolgozhat. Ez azért fontos, mert így, hogy helyben van az autó, és az itt dolgozó mentősök komoly helyismerettel bírnak, tíz percet nyernek – ha az OMSZ győri központjából indulna el a segítség, az út legalább ennyi időbe telne. Ilyenkor tehát az audis mentő ellátja a beteget, életveszélyes helyzetben a kórházig viszi a munkatársat. Sokszor persze ennyire nagy baj nem történik, de naponta néhány riasztás így is van. Belgyógyászati rosszullétek mellett ritkán a gyártásból, a munkából adódó sérülésekre is van példa.

Várólista itt nincs

Lássuk most a rendszert a munkatársak szemszögéből is: az Audi Hungariánál a magyar előírásoknak megfelelően kötelező az alkalmassági vizsgálat. Ez kortól függetlenül egy, kettő vagy három évre adják meg. Ezt mindannyian ismerjük.

Egy audis munkatárs ugyanakkor megfordulhat a gyáron belüli orvosi rendelőben akkor is, ha panasza van. Naponta tizenkét órában hét főállású orvos, 14 nővér dolgozik, s a panaszok 80–85 százalékát kezelni tudják. Ha olyan betegséget diagnosztizálnak, amelyre speciális szakorvosi vizsgálat szükséges – például ultrahang –, akkor a dolgozót elküldik szakrendelésre. Várólista itt nincs.

Dr. Herberger Mónika hangsúlyozta: nyilvánvalóan az a cél, hogy egészséges munkatársakkal tudjon dolgozni a cég, ezért pedig az Audi a magyar átlagnál többet áldoz erre a területre. Ami szintén nagy, s leginkább gondolkodásbeli különbség, hogy az Audi orvoscsapata nem csak kezelni akarja már a betegséget, hanem lehetőleg meg-
előzni. Íme még egy példa, amelyre olyan sokat Magyarországon nem találunk.

Ingyenes és önkéntes

A munkatársak ingyen vehetnek részt egy úgynevezett „check-up" szűrővizsgálaton. Ebben szerepel vérvétel, 45 év felett vastagbéldaganat-szűrés, vérnyomásmérés, légzésfunkciós vizsgálat, hallás- és testtömeg-összetétel vizsgálat, valamint gerincvizsgálat. Az eredmények után az orvosok mindenkinek személyre szabott tanácsokat adnak. Évente ezres nagységrendű ilyen szűrésre van kapacitásuk (a dolgozói összlétszám jelenleg csaknem 11 ezer), tavaly 500-an éltek ezzel a lehetőséggel.

Átlátható rendszer

„Ez már nem kötelező, csak az vesz részt rajta, aki kéri. Mi egyfajta utat, lehetőséget kínálunk, de a döntés a munkatársak kezében van. Szeretnénk új szemléletet is behozni, hogy mindenki lássa és megértse: saját egészségét nézheti jelképesen az anyósülésről is, de akár a kormány mögé is ülhet, s ő irányíthatja."

Az egészségmenedzsment most tette le a cégvezetés asztalára azt az átlátható, egymásra épülő rendszert, amelyben a megelőzés mellett a helyzetkezelés is szerepel. Volt, amit a német példából vettek át, ilyen a „megváltozott munkaképességű" kollégák helyzetének kezelése. Akkor is megváltozott munkaképességű lesz valaki, ha az orvosi vizsgálat során kiderül, hogy gerincproblémái vannak, ami miatt nem végezhet a gerincét terhelő munkát: úgy ahogyan (amilyen testhelyzetben) dolgoznia kell. Ilyenkor a személyügyi csapat az egészségmenedzsment és az üzemorvosok segítségével kereshetnek neki egy olyan – másik – munkakört, ahol a tapasztalatát kamatoztatni tudja, de már nem kell például hajolgatva dolgoznia, és így megelőzhetik a probléma súlyosbodását. Az Audinak ugyanis elemi érdeke megtartani a már képzett, gyakorlattal rendelkező munkatársat.

Egészségesebb régió?
Logikusan adódik, hogy előbb-utóbb a magyarországi egészségtérképet is átírhatja az Audi: nyilván akkor, ha a munkatársak kihasználják a lehetőségeket és az egészségtudatos szemléletet a családjukba is hazaviszik. A szakember szerint öt-tíz éven belül valóban lehetnek már látható jelei, vagyis talán egészségesebbek lesznek az ebben a régióban élők. Most nyilván még a statisztikai átlagnál jobbak az audis mutatók, de ennek fő oka, hogy a munkatársak átlagéletkora 35 év. Ilyenkor még nincsenek szervi bajaik, nem betegek. Rajtuk (is) áll, hogy ne is legyenek még egy ideig azok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakképzés – Cselekvőképes munkatársakat engednek ki az Audi akadémiáról

Százötven végzős diák ezekben a napokban tette le vizsgáját az Audi Akademie tantermeiben,… Tovább olvasom