Adó- és pénzügyeink

2015.01.29. 14:08

Környezetvédelmi termékdíj: határidők!

A termékdíj-köteles termékkel végzett tevékenység bejelentésének elmulasztása vagy késedelmes teljesítése hátránnyal járhat.

A választható kedvezmények jogvesztő határideje miatt a késve teljesítés esetén azok alkalmazására nincs lehetőség. A Nyugat-dunántúli régióban jelenleg 1900 környezetvédelmi termékdíj-kötelezett szerepel a NAV nyilvántartásában.

A termékdíj-köteles termékkel végzett tevékenységet a NAV-nál a megkezdéstől számított 15 napon belül kell bejelenteni, és nyilatkozni arról, hogy hulladékhasznosítást hogyan kívánja teljesíteni:

•  kollektív teljesítéssel vagy egyéni hulladékkezelést teljesítőként,
•  termékdíj átalány fizetőként,
továbbá a termékdíj-kötelezettségét
•  a készletre vételre vagy a forgalomba hozatalra, illetve
•  a saját célú felhasználásra vonatkozó szabályok szerint teljesíti.

A 15 napos határidő elmulasztása esetén a kötelezett az átalányfizetésre, készletre vételre, továbbá az egyéni hulladékkezelésre vonatkozó szabályokat a tárgyévre nem alkalmazhatja.
A termékdíj kötelezettséget érintő változás esetén a bejelentést szintén 15 napon belül kell megtenni. A kötelezett bejelentése jogfolytonos, azt – a változás esetét kivéve– évente megújítani nem szükséges.

A termékdíj-átalányt, készletre vételt, egyéni hulladékkezelést választók bejelentési kötelezettségüknek minden év január 31-ig tehetnek eleget. A határidő minden esetben jogvesztő, igazolási kérelemnek nincs helye.

Fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől az egyéb műanyag termék, az egyéb vegyipari termék, valamint az irodai papír is termékdíj-köteles terméknek számít. Az irodai papír fogalma alá tartozik minden, az információ hordozására alkalmas író, nyomtató vagy fénymásoló papír, amely további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra.

A környezetvédelmi termékdíj szabályairól a NAV honlapján elérhető 48. számú információs füzet nyújt részletes tájékoztatást.
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!