Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Drágábban épülhetne fel az Ikva-parti lakópark

Ablakon kidobott pénz volt a soproni Ikva-parti lakópark előkészítő munkáinak finanszírozása?
A közeli ivóvízbázis védelmének 75 milliós költsége miatt ugyanis a Jereván-lakótelepi lakópark megvalósítása kérdésessé vált.

A Jereván-lakótelep északnyugati részére tervezett Ikva-parti lakópark beruházásának helyzetét is megvitatja mai ülésén a képviselő-testület. Problémát jelent ugyanis, hogy az első ütemben megépítendő negyvennyolc lakás bruttó 425 milliós becsült költségéhez további 75 millió forintos teher járul. Ez utóbbi összegből a közeli ivóvízbázis védelmét oldanák meg. Így viszont a lakások bekerülési ára a négyzetméterenkénti bruttó 178 ezerről 203 ezer forintra emelkedne. Megvizsgálandó és eldöntendő tehát, hogy ilyen körülmények között az eredeti helyszínen, avagy más önkormányzati területen létesüljön lakópark.

75 millió forintos tétel

– A polgármesteri hivatal megbízásából 1991-ben és 1993-ban építészeti irodák részletes rendezési tervet dolgoztak ki a 2,4 hektáros területre – mondta lapunk érdeklődésére Hruby József. – Az előző ciklus közgyűlése 2000-ben a területre lakópark létrehozásáról döntött. Nyilvánvalóan tisztában voltak az ivóvízbázis és a kút védelmét szolgáló pluszberuházás szükségességével, csak annak költségeivel nem. Ma már – számításaink szerint – ez 75 millió forintos tétel. Így jelentősen megdrágulna egy-egy lakás négyzetméterenkénti ára.

Felvetődik a kérdés: az eredeti elképzelés szerint, vagy valahol máshol és olcsóbban létesüljön lakópark? Amennyiben a közgyűlés ez utóbbi variációra voksol, akkor ablakon kidobott pénz volt az a több millió forint, amelyet az előkészületi munkákra fordítottak. Harmadik változat szerint a lakópark 2010 után épülhetne meg olcsóbb négyzetméterenkénti áron az adott területen.

– A galériás vízgyűjtő kiváltására már zajlanak az előkészítő tervezések, a technikai feltételek 2010 után teremtődnek meg. A város ekkor számolhat a vízgyűjtő megszüntetésével – nyilatkozta Hegedüs László, a vízművek vezérigazgatója. – Az adott vízgyűjtő és kút védőtávolsága mellé már eddig is több létesítményt húztak fel és úgy tűnik, ez a folyamat megállíthatatlan. Mindez beszűkítette a vízbázis hosszú távú működésének lehetőségét. A kiváltáshoz önkormányzati és állami pénzekre lesz szükség.

Városképemelő funkció

A lakópark tervezésének jogát elnyerő építésziroda vezetője, Viszlai József szerint a vízbázis védelme ügyében a vízművekkel lezajlottak a műszaki egyeztetések. A tervek úgy készültek, hogy a leendő házak felől ne szennyeződhessen a vízbázis, tehát az építkezésnek gyakorlatilag nem lenne akadálya. – Az itteni lakópark 4–5 emeletes házainak városképemelő funkciója is lenne: építészeti minőségével a határ irányából érkezők elől vizuálisan takarná az ipartelep látványát. Az adott terület beépítésével különben már az 1900-as években is foglalkoztak – mondta a tervező.


Kétszázhúsz lakásról van szó

Az Ikva-parti lakópark egyik tömbjében szociális bérlakásokat alakítanának ki. A másik épületben a közalkalmazottak és köztisztviselők számára biztosítanának kedvezményes otthonteremtési lehetőséget, míg a harmadik tömb lakásai piaci alapon kelnének el. Összesen 220 lakásról lenne szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné Kozma Tünde

Tovább olvasom