Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

A slágerkönyveken kívül keveset olvasnak

Másfél évtizede tanárok, szülők és kutatók kongatják a vészharangot, hogy nem olvasnak a gyerekek.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2000-ben naponta nyolc percet töltöttek különböző lapok olvasásával a 15–19 évesek: ez az érték 1987-ben még a duplája volt. Hasonló a helyzet a könyvolvasással: tizenhét évvel ezelőtt naponta 21, 2000-ben csupán 11 percet fordítottak a fiatalok könyvekre. Szakértők szerint a felnőtt társadalom is nagyon keveset olvas, ezért a gyerekek számára egyre kevesebb a követendő minta, és persze a számítógép igazi nagy csábítást jelent a fiataloknak.
Érdekes a tévé előtt eltöltött idő és az olvasás gyakorisága közötti összefüggés. A statisztikák arról árulkodnak, hogy azok a gyerekek olvasnak a legtöbbet, akik napi 1–1,5 órát néznek tévét, természetesen a szülők által kiválasztott műsorokat. A legkevesebbet pedig azok, akik reggeltől estig a képernyő előtt ülnek, vagy pedig egyáltalán nem néznek tévét.

A mosonmagyaróvári könyvesboltokban bizony a szünidőben sem tolonganak a gyerekek. Hideghéthy Erzsébet, aki hosszú ideje könyves, azt mondja: tíz-tizenöt évvel ezelőtt lényegesen több gyerek vevőjük és nézelődőjük volt. A vakáció eddigi heteiben alig tévedt be egy-egy gyerek az üzletbe. Akik jönnek, azok is csak inkább a kötelező olvasmányokért jönnek, abból is a rövidített változatot keresik, vagy DVD-n kérik a művet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mente Tünde

Tovább olvasom