Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Középiskolások az egyetemi kutatóintézetekben

A Kutató Diákokért Alapítvány Európai Uniós támogatással új programot indít az eddigi 800 fős mentori és közel 6000 fős diákhálózatának további bővítésére.
A Mentornapok rendezvénysorozat célkitűzése, hogy minél több középiskolás fiatal kapcsolódhasson be az egyetemeken folyó tudományos kutatásokba. A fiatalok és a program iránt érdeklődő egyetemi oktatók első találkozására 2011. május 19-20-én a Debreceni Egyetemen kerül sor.

A Csermely Péter professzor által életre hívott Kutató Diákok Mozgalma immáron 15 éve folytat eredményes tehetséggondozó munkát szerte a Kárpát-medencében. A Mozgalom fő célkitűzése, hogy a több, mint 800 tagot – köztük a Nobel-díjas Oláh Györgyöt - számláló mentori hálózatának segítéségével minél több tehetséges középiskolás diák kapjon lehetőséget önálló tudományos munka elkezdésére. A jelentkezők a központi regisztrációt követően egy a mentorok elérhetőségeit és érdeklődési területeit tartalmazó könyvet kapnak kézhez, amelyből kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb kutatóhelyet. Az adatbázis idén nyártól immáron a pályázat támogatásával létrejövő új interaktív felületen is elérhetővé válik az érdeklődők számára.

Az egész Európában egyedülálló mentori rendszerben a tehetséges diákok a középiskolákon kívül kiváló szakemberek felügyelete mellett már egészen fiatalon megismerkedhetnek a tudomány világával, új tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek később hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy a nemzetközi tudományos életben is megállják a helyüket.

A kutatói életpálya ilyen korai szakaszában kialakuló diák-mentor kapcsolat több évig, évtizedig működő sikeres együttműködés alapja lehet.

A most májusban induló rendezvénysorozat a középiskolás tehetséggondozásban érintett mindhárom fontos szereplőhöz szól: az egyetemi oktatókhoz (mentorok), a középiskolai tanárokhoz és az érdeklődő középiskolás diákokhoz. A rendezvény elsőszámú célja, hogy a motivált érdeklődő oktatókat a már sikeresen működő példák bemutatásával megnyerje a diákok mentorálására. A meghívott középiskolai tanárok bevonásával a felsőoktatás és a középfokú oktatás közötti párbeszéd és szorosabb együttműködés előmozdítása a cél, hogy egy intenzív és hatékony kétirányú információcsere induljon meg a középiskolák és egyetemek között. Természetesen a legfontosabb szereplők a középiskolás diákok, akik a kerekasztal beszélgetéseken és az laborlátogatáson keresztül megismerkedhetnek az egyetem világával és bekapcsolódhatnak az ott folyó tudományos munkába.

A debreceni rendezvényünkről, a Mentornap programsorozatról és a Kutató Diákokért Alapítvány tevékenységéről bővebb felvilágosítást kaphat honlapunkon a www.kutdiak.hu-n és a kutdiak@kutdiak.hu e-mail címen, vagy alapítványunk igazgatójától Nagy-Galántai Veronikától a 30 219-9951-es telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: Keressük a megoldást a vidéki egyetemek megerősítésére

Hoffmann Rózsa a Magyar Hírlapnak tett nyilatkozatában elmondta, keresik a megoldást a vidéki… Tovább olvasom