Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Kémiai vetélkedő középiskolásoknak

A Magyar Televízió Delta műsorának legújabb kezdeményezését, az Atomok itt, molekulák ott - kémia az egész világ! címmel induló, középiskolásoknak meghirdetett vetélkedő részleteit ismertették a sorozat alkotói a sajtó képviselőivel szerdán Budapesten.

Az MTV tudományos ismeretterjesztő műsora a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából indít újabb vetélkedőt korábbi, nagy sikerrel zárult hasonló sorozatai után - mondta el Montskó Éva főszerkesztő. Mint hozzátette, a műsor a tudomány újdonságainak népszerűsítése mellett új formákat keres, melyekkel egyúttal közvetlen kapcsolatot teremt a nézőkkel és nyit a fiatalabb korosztályok felé.

Fiar Sándor műsorvezető felelevenítette a Delta korábbi vetélkedőinek hangulatát, miközben számos látványos kísérletet is felidézett, melyeket személyesen mutatott be a televíziónézőknek. A korábbi vetélkedők közül 2005-ben a Fizika Nemzetközi Évéhez csatlakozott a műsor, 2008-ban a Föld Bolygó Nemzetközi Évéhez, a Delta indulásának 45. évfordulója apropóján pedig több generációs családoknak szerveztek versenyt.

A most induló vetélkedő, melyre 3 tagú diákcsapatok jelentkezését várják, a Magyar Kémikusok Egyesületének közreműködésével készül. A döntőbe jutást háromfordulós selejtezők után vívhatják ki a csapatok. Az első, tesztfeladatokat tartalmazó fordulót március 26-án tartják, majd a következő héten esszét kell írniuk a diákoknak, végül az utolsó körben már kísérleti feladatokat is kapnak a kitartóak. A legjobb öt csapatnak egy sajátos "akadályversenyt" terveznek a műsorkészítők, melynek témája a kémia a mindennapokban. A versenyt beharangozó videóban egyebek között a paprikát, C-vitamint, hajzselét említik az életünkben állandóan jelen lévő kémiai anyagok közül.

Mint Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Magyar Kémikusok Egyesületének örökös elnöke elmondta, Etiópia 2008-as javaslata alapján döntött úgy az Egyesült Nemzetek Szervezete, hogy 2011-et a Kémia Nemzetközi Évének nyilvánítja, nem utolsó sorban Marie Curie előtt tisztelegve, a tudós kémiai Nobel-díjának 100. évfordulója alkalmából.
A döntőt május 14-én és 15-én rögzíti a Delta stábja, adásba pedig május 28-án és június 4-én kerül. A vetélkedő fődíja egy tanulmányi kirándulás a világ egyik vezető vegyipari vállalata, a BASF németországi, ludwigshafeni központjába, valamint egy Leonar3Do 3D-s berendezés.

A verseny támogatója a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a BASF Hungária Kft., a Nitrogénművek Zrt., valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A kérdések megtalálhatók a műsor honlapján, a www.mtv.hu/delta címen, valamint az Élet és Tudomány című folyóirat aktuális heti számában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom