Glossza

2024.05.13. 11:51

Zsoldosok? – A Kazincbarcika–ETO meccs utózöngéje

A feljutásért harcoló ETO FC Győr alaposan megizzadt Kazincbarcikán, de végül kétgólos hátrányból felállva megfordította a mérkőzést, így újabb fontos lépést tett afelé, hogy jövőre ismét élvonalbeli csapata legyen Győrnek. A mérkőzés után a barcikaiak vezetőedzője, Csábi József érdekes nyilatkozatot adott az M4 Sportnak, zsoldosoknak titulálta a győri játékosokat.

Szabó Gábor

„Nekem most kötelességem lenne gratulálni a Győrnek, ezt most nem teszem meg, elnézést kérek, mert ha egy zsoldosokkal teletűzdelt csapatnak az utolsó percekben húzni kell az időt egy Kazincbarcika ellen, akkor én nagyon elgondolkodnék azon, hogy ez milyen megoldás. Büszke vagyok a csapatra, mert nagyon jó mérkőzést játszott egy feljutásra esélyes Győr ellen, de azt is megmondom őszintén, hogy… Nem merek most bármit is mondani, mert más dolog is történt a pályán, nehogy eltiltsanak” – mondta a 3–2-es ETO-sikerrel zárult találkozót követően az M4 Sporton Csábi József, aki 2013-ban egy mérkőzés erejéig, az Andorra ellen hazai pályán 2–0-ra megnyert vb-selejtezőn a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya is volt.

Zsoldosok
Csábi József, a Kazincbarcika edzője szerint zsoldosok alkotják az ETO FC Győr keretét.

 

Sportszerűnek és szimpatikusnak még véletlenül sem lehet nevezni ezt a nyilatkozatot. A győrözéstől tekintsünk el, az ETO-t gyakorlatilag a városhatáron kívül már senki sem nevezi nevén, ami érthetetlen, de ehhez már – tetszik, nem tetszik – hozzászoktunk.

Viszont ami számomra értelmezhetetlen, az a zsoldosozás. Pechje van Csábi Józsefnek, mert éppen a taónak is köszönhetően sok nyilvános adatot közzé kell tenniük a kluboknak. Gyorsan fel is mentem a Kazincbarcika honlapjára, ahol 2023/24-es szezonra vonatkozó a sportfejlesztési programban a vezetőedző neve mellett feketén-fehéren ez áll: a bruttó havi juttatása 450 ezer forint, a munkáltató járulékokkal együtt a szakember 6 millió 102 ezer forintba kerül a klubnak.

Kik a zsoldosok?

Vagyis ezek szerint Kazincbarcikán sem ingyen kell edzősködni, játszani. Eleve kit tekintünk zsoldosnak? Ennek megválaszolásában is segít az internet. A zsoldos a hivatalos megfogalmazás szerint „nem hazafias érzésből vagy vitézi becsvágyból, hanem csak fizetségért, zsoldért gyakran idegen uralkodók, hadvezérek seregében katonáskodó személy, csoport”. Sportra lefordítva: aki pénzt kap azért, hogy az adott csapatnál dolgozzon.

Végignézve Csábi József pályafutását játékosként – valószínűleg szintén nem ingyen futballozott a klubcsapataiban –, edzőként, nem nagyon köthető Kazincbarcikához, vagyis nehezen hihető, hogy csupán a barcikai színekért él-hal a szakember.

Ezek után irreleváns, hogy máshol esetleg kétszer, háromszor, ötször, netán tízszer többet kap valaki. Ha nem ingyen csinálja, tulajdonképpen zsoldos, bár szerintem a mai világban ez egy értelmetlen jelző. Mindenki pénzért dolgozik, vagyis mindenki, akinek munkahelye van, akkor zsoldosnak tekinthető, pedig szimplán csak (meg)élni akar.

Azért arra kíváncsi lennék, ha esetleg az ETO szerződést ajánlana Csábi Józsefnek, mi lenne a szakember válasza. Meglepne, ha élből elutasítaná, ahogyan az is, ha a győri klub jóval nagyobb múltja miatt a jelenlegi fizetése mellé nem tenne kétszeres, háromszoros, ötszörös szorzót...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában