Campusok rangsora

2024.05.14. 11:43

Top 600-ban - A világ legjobb fiatal egyetemei közt a győri Széchenyi István Egyetem

Az erősödő kutatási teljesítménynek és szoros ipari és nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően újabb nemzetközi ranglistára került fel a Győri Széchenyi István Egyetem.

Kisalföld.hu

Széchenyi István Egyetemen európai színvonalú infrastrukturális környezet is segíti a hallgatókat.

Fotó: Adorján András

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közt a Széchenyi István Egyetem a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzétett ranglistáján.  

Széchenyi István Egyetemen európai színvonalú infrastrukturális környezet is segíti a hallgatókat.
Széchenyi István Egyetemen európai színvonalú infrastrukturális környezet is segíti a hallgatókat.
Fotó: Adorján András

 A rangsorra története során először került fel a győri egyetem

A THE az egyik legelismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsorokat készítő szervezet, amely évről évre publikálja a legjobb fiatal – azaz maximum 50 éves – egyetemek sorrendjét. A legfrissebb lista élén a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem áll. A rangsorra története során először került fel a győri egyetem, rögtön az előkelő 501–600. helyre.

Mi alapján rangsorolják az egyetemeket?

Öt területen vizsgálják az intézményeket:

  • oktatás, 
  • kutatás,
  • kutatási hatás,
  • nemzetközi perspektíva, 
  • ipari tudástranszfer 

 Az elemzésben olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint a hallgató–oktató arány, a doktoranduszok alapképzésben tanulókhoz és oktatókhoz-kutatókhoz viszonyított hányada, a kutatási bevételek, a publikációk idézettsége, a nemzetközi hallgatók, illetve a vendégprofesszorok aránya vagy a nemzetközi együttműködések.

Folyamatos fejlődésben a Széchenyi István Egyetem

–A rangsor ugyanolyan szigorú módszertannal készül, mint a világranglista, azzal a különbséggel, hogy kisebb súllyal veszi figyelembe az intézmények reputációját, hírnevét, amiben a nagy múltú, akár több százéves universitasok jelentős helyzeti előnyben vannak. A rangsor így sokkal jobban tükrözi az egyetemek valódi teljesítményét – hangsúlyozta dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

 Évről évre közeledünk a világ élvonalához.

– Évről évre közeledünk a világ élvonalához. Ez ugyanakkor a képzésektől, a kutatásoktól a vállalatokkal való együttműködéseken át a sportig és a kultúráig sok terület együttes fejlesztését igényel –  mondta el dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke. – Ez az értékelése alátámasztja, hogy jó úton járunk, és egyetemünk teljesítménye a globális színtéren is magas színvonalúnak számít. Mindez Győrt és az egész térséget is erősíti. A 2030-ig szóló stratégiánk megvalósítása további lehetőséget hozhat, aminek zálogát innovációs parkjaink és nemzetközi szintű infrastrukturális fejlődésünk jelenti.

Top 400-ban három kategóriában

 A  győri intézmény a THE világranglistáján az 1501+ kategóriában, fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorán „a fenntartható városok és közösségek”, a „tisztességes munka és gazdasági növekedés”, valamint a „béke, igazságosság és erős intézmények” kategóriákban a világ 400 legjobb egyeteme között, tudományterületi világranglistáján pedig mérnöki tudományok kategóriában pedig az 1001+ kategóriában szerepel.

Az intézmény a QS felsőoktatási minősítő szervezet listáján világ egyetemeinek legjobb négy százalékában szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában