2024.05.06. 08:42
Utánajártunk a Pannonhalmi Borvidék legjobb borának választott palack titkának
Nemrégen rendezték a Pannonhalmi Borvidék borversenyét, amelyen tizennyolc bíráló 52 fehér, 9 rozé és 23 vörösbort értékelt. A legmagasabb pontszámot elérő bor, a Borvidéki Vándorserleg birtokosa az Ács Pincészet 2022-es évjáratú Chardonnay-ja lett.
A minőségéről bárki meggyőződhet, hiszen a pünkösdi hétvégén a Pannonhalmi Borvidék hét nyitott pincészete, így az Ács Pincészet is, borkóstoló programokkal várja az érdeklődőket, s mint az szokás, még az utazást is megszervezik.
– Pincészetünk hosszú múltra tekint vissza. Tősgyökeres győrújbarátiak vagyunk, a nagyszüleimnek, mint mindenkinek, volt egy kis háztáji szőlője. Gyerekkoromban itt a pince helyén is szőlő volt. Édesapám a 90-es években kezdte nagyban a borászkodást, ma pedig már 10 hektáron gazdálkodunk elég széles fajtaválasztékkal. Fehér szőlőből irsai, cserszegi, olasz rizling, zöld veltelini, chardonnay és sauvignon blanc, kék szőlőből pedig zweigelt és merlot a kínálat. Többségében reduktív fehérborokat készítünk, de vannak rozé- és vörösboraink is. Családi pincészet vagyunk, az egész család kiveszi a részét a munkából.
Én fiatalként nem arra készültem, hogy ezt fogom csinálni. Mást tanultam, más területeken dolgoztam, de aztán elkezdett érdekelni a borászat azon túl is, hogy fesztiválokon, rendezvényeken kóstoltatom a bort. Szerettem volna jobban belefolyni a borkészítésbe, így elvégeztem egy borászképzést, majd a MATE szőlő- és borgazdasági szakmérnök/szaktanácsadó képzését. 2018 óta dolgozom együtt szüleimmel a pincészetben, ahol mindent együtt csinálunk édesapámmal: közösen döntünk a munkafolyamatokról és végezzük el azokat. Szerencsések vagyunk, mert a generációváltás a vállalkozásban úgy történt meg, hogy még ő is aktívan dolgozik.
Édesapám hatalmas tapasztalata és az én friss szaktudásom jó kombinációt alkot, nagyon jól működik – válaszolta Ács Edina. Mint mondja, mindig érdekelte a szőlő, a bor. Az a vonzó benne számára, hogy ez egy alkotó munka, s bár tele van nehézségekkel és kihívásokkal, minden évben valami újat lehet alkotni.
S hogy mi jellemzi az Ács pincészetet? Erre Edina részletesebben válaszolt.
– Az erősségünk az, hogy édesapám mindig nagyon nagy gondot fordít a szőlőre. Hisszük, hogy jó bort csakis a gondozott, egészséges szőlőből lehet készíteni. Arra is szükség van, hogy a borfogyasztási trendeknek is megfeleljünk, mindig meg kell újulni. Volt, amikor nagyon keresett volt a rozé. Most azt tapasztaljuk, hogy fogyasztása visszaesett és inkább a könnyű, gyümölcsös fehérborokat keresik. Az is változás, hogy kis tételben ugyan, de készítünk hordós tételeket.
Ez a Chardonnay, ami a díjat kapta, szintén hordós érlelésű. Készítünk így vörösbort is, illetve már olasz és rajnai rizlinget is készítettünk ezzel az eljárással. Egy hordós érlelésű bor mindig magasabb értéket képvisel – szögezte le Ács Edina, aki azt is elmondta, hogy nagyon örülnek a díjnak, hiszen a borvidéken kiváló borok készülnek, s a borversenyre minden termelő az általa a legjobbnak tartott tételeit nevezte.
– Ez a 2022-es Chardonnay már újborként is nagyon szép volt, a 2022-es országos újborversenyen már aranyérmet kapott. Úgy gondoltuk, mindenképpen kell belőle hordós tételt is készíteni. A szokásos módon irányítottan erjesztettük és utána már a kész bor került bele 225 literes barrique hordókba, ahol hét hónapot töltött, aztán palackoztuk. Eléggé testes, finoman mutatkoznak benne a hordós jegyek, viszont nem nyomják el a gyümölcsösségét és nagyon szép egyensúlyban van a bor. A fogyasztóknak is nagyon tetszik, borkóstolókon mindig sikere van – mutatta be a pincetulajdonos a nyertes bort.